
Excel Yuvarla Formülü
Excel'de bir sayıyı yuvarlamak için YUVARLA(sayı; sayı_rakamlar) fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Burada, 'sayı' alanına yuvarlamak istediğiniz sayıyı yazın. Daha sonra, 'sayı_rakamlar' alanına yuvarlamak istediğiniz ondalık basamak sayısını girin. Eğer bu alana “0” değeri girilirse, sayı en yakın tam sayıya yuvarlanacaktır. Eğer “1” yazarsanız, sayı bir ondalık basamağa yuvarlanacaktır. Negatif değerler girildiğinde ise, sayı ondalık noktadan sola doğru belirtilen sayı_rakamlar sayısına göre yuvarlanır.
Excel Yuvarlama Formülü Nasıl Etkinleştirilir?
Boş bir hücreye tıklayın ve klavyede eşittir işaretine basın ve YUVARLA yazıp yuvarlak parantez açın "(" ya da aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Formüller sekmesi altında yer alan Matematik ve Trigonometri kategorisini seçin ve Yuvarla formülünü bulun.

Excel Yuvarlama Formülü - Rakamları Tam Sayıya Yuvarlama
Excel Yuvarlama Formülü - Rakamları Virgülden Sonra Bir Ondalık Basamağa Yuvarlama
Excel Yuvarlama Formülü - Rakamları Virgülden Sonra İki Ondalık Basamağa Yuvarlama
Excel Yuvarlama Formülü - Virgülün Solundaki Sayıların Yuvarlanması
Ondalıklı sayıları tam sayıya yuvarlamak için formülde sayı_rakamlar değişkeni olarak "0" yazılmalıdır. Örnek formül aşağıdadır.
Eğer sayı_rakamlar "1" olarak belirlenirse, sayı virgülden sonra bir ondalık basamak olacak şekilde yuvarlanır.Örnek formül aşağıdadır.

Eğer sayı_rakamlar "2" olarak yazılırsa, sayı virgülden sonra bir ondalık basamak olacak şekilde yuvarlanır.Örnek formül aşağıdadır:

Eğer sayı_rakamlar olarak eksi sayılar yazılırsa virgülün solundaki sayılar yuvarlanır.

Excel Yuvarlama Formülü - Diğer Formüllerle Birlikte Kullanımı
Diğer fonksiyonların sonuçlarını yuvarlamak için YUVARLA fonksiyonunu, bu fonksiyonların içine dahil edebilirsiniz. Örneğin, TOPLA fonksiyonu ile bir dizi değerin toplamını hesapladıktan sonra, YUVARLA fonksiyonunu kullanarak bu sonucu belirli bir ondalık basamağa yuvarlayabilirsiniz.
Aşağıdaki resimde sayılar hem yuvarla formülü kullanılarak hem de kullanılmadan toplanmıştır. Aradaki farkı inceleyebilirsiniz.
Formülün yazımı =YUVARLA(TOPLA(C3:C6);1) şeklindedir. En dışta YUVARLA fonksiyonu yer almaktadır, iç kısımda ise TOPLA formülü bulunmaktadır. Dolayısıyla önce toplama işlemi yapılacak daha sonra çıkan sonuç yuvarlanacaktır.

Sonuç
Excel'in YUVARLA formülü, sayıları istediğiniz şekilde yuvarlamanızı sağlar, hatta virgülün sol tarafına kadar. Varsayılan olarak, 0 ile 4 arasındaki ondalıklar aşağıya, 5 ile 9 arasındaki ondalıklar ise yukarıya yuvarlanır. Ancak, AŞAĞIYUVARLA veya YUKARIYUVARLA fonksiyonlarıyla yuvarlama yönünü belirleyebilirsiniz.
Bu makalede, YUVARLA formülünü kullanarak sayıları nasıl yuvarlayacağınızı ve "sayı_rakam" parametresi ile farklı yuvarlama seçeneklerinin nasıl yapılacağını öğrenmiş oldunuz. Pozitif tam sayılar ondalık basamak sayısını, sıfır en yakın tam sayıyı ve negatif sayılar ise virgülün solundaki basamakları yuvarlar.
Yorumlar